lauantai 2. elokuuta 2014

Sukeltaminen, mikä ihana tekosyy rentoutua ja paeta arjen kiireitä!


(Uusintapostaus päivitettynä ja koottuna vanhasta blogistani)

On joku vuosi värikkäältä 90-luvulta ja olen 6-8 -vuotias. Omassa mökkirannassa tapahtui ikävyyksiä kesken vesileikkien, sain paniikkikohtauksen veden alla ja luulin hukkuvani. Tästä lähtien aloin vältellä tilanteita, joissa saattaisin joutua veden pinnan alle.


On vuosi 2014 noin 20 vuotta edeltävän tapahtuman jälkeen ja olemme Thaimaassa loman vietossa. Mieheni oli päättänyt kokeilla laitesukellusta, sillä vietimme Raya Yain saarella muutaman päivän lomastamme. Painin päivän pelkojeni kanssa ja päätin, että nyt tai ei koskaan. Ilmoitin seuraavana päivänä haluavani myös sukelluskokeiluun. 


Aiemminkin on sukelluskokeilu (discover scuba diving) käynyt mielessäni, mutta tuon lapsuuden trauman vuoksi, on kokeilu siirtynyt ja siirtynyt. No paniikkihan se iski veden alla välittömästi ja kimposin polviltani ylös useamman kerran sukelluksen alussa. Olin kuitenkin päättänyt, että tämä homma ei mene pieleen. Ja niinhän siinä kävi, että selvisin tästä kokeilusta! Suoriuduin itseni ja kouluttajani mukaan kiitettävästi ja taisin hurahtaa lajiin kertasukeltamalta. Kiitos discover scubadiving -sukelluskokeilusta Raya Diversin henkilökunnalle!

Raya Yai helmikuun alussa 2014
Helmikuun puolivälissä palasimme reissusta ja aloin googlata intopiukeana sukelluskurssien mahdollisuuksia Suomessa ja ulkomailla. Ilokseni huomasin, että lähimmät sukelluskurssit esim. Open Water Diver, on mahdollista suorittaa Jyväskylässä. Seikkailinpa sitten Jyväskylän Sukelluskeskuksen nettisivuille ja otin yhteyttä Olli Lappiin. Parin päivän kuluttua posti kiikuttikin jo minulle opiskelumateriaalina kurssikirjan, dvd:n ja muut tarvittavat materiaalit.

Muutaman illan luettavat ennen kurssin teoriakoetta.

Lukaisin kirjan, katsoin dvd:n ja jo viikon päästä keskiviikkoaamuna ajelin Ahjokadulle Sukelluskeskuksen toimitiloihin opiskelemaan ja suorittamaan kurssikokeen. Koe meni hienosti läpi. Silloin, kun aihe on kiinnostava ja asian opettaja innostunut ja ammattitaitoinen, homma toimii. Saman viikon lauantaina 1.3. olikin jo kurssin ensimmäinen allasharjoitus AaltoAlvarissa Jyväskylässä. 

Ensimmäinen allassukellus 1.3.2014. Kuva: Olli Lappi
Lähdin lauantaiaamuna varhain ajelemaan kohti Jyväskylää ja kurvasin AaltoAlvarin pihaan klo 8.15. Siellä olikin jo täysi tohina. Ihmiset, joita et ollut koskaan aiemmin nähnyt, tervehtivät iloisesti ja yhdessä lähdettiin kantamaan sukelluskamppeet kahvioon. Kahviossa pidettiin alkubriefit ja käytiin läpi mitä tuleman piti. Sain kurssille parikseni yhtälailla lähes ensikertalaisen sukellusparin ja oli hienoa, että saimme aikataulut onnistumaan siten, että saman parin kanssa käytiin kaikki allasharjoitukset läpi. Ensimmäiset kaksi allasharjoituskertaa suoritettiin märkäpuvun kanssa käyden läpi mm. erilaisissa ongelmatilanteissa toimiminen pinnan alla.


Ensimmäinen kuivapukusukelluskokeilu


Kolmannella kerralla sukellettiinkin sitten ensimmäistä kertaa kuivapuvulla. Kuivapuku oli siitä mielenkiintoinen ja haastava, että liikkuminen on hieman rajoittuneempaa ja lisäksi puvussahan tuli todellakin lämmin! Sukelluksen jälkeen sai allaolleesta aluskerrastosta vääntää hikeä. Oman osansa kertonee myös se, että altaasta nousun jälkeen oli kyllä välittömästi eväiden paikka. AaltoAlvarin kahviosta saakin koottua terveellisen välipalan ihan ilman omia eväitäkin: löytyy rahkaa, pilttiä, banaania, omenaa ja täytettyä ruisleipää. Tässä olivat kaikki allasharjoituskerrat.


Koetin venytellä kuivapuvussa...


Avovesisukellukset suoritin toukokuusssa uuden sukellusparin kanssa. Näin siis vain vajaat 4kuukautta tuota ensimmäistä Thaimaan sukelluskokeiluani myöhemmin sain suoritettua ensimmäisen sukellusluokitukseni. Mikä fiilis onkaan, kun en enää panikoi vedessä! Nyt vain odotan, milloin pääsen tutkimusretkelle mereen seuraavan kerran. Ehkäpä seuraava säästämisen kohde onkin Jyväskylän Sukelluskeskuksen järjestämä sukellusreissu ulkomailla... Seuraava sukelluskertani Jyväskylässä on myös suunnitelmissa ihan lähiviikkoina. Keskikesän kiireiden vuoksi jäi heinäkuussa sukelluskertani valitettavasti nollaan.

Kuva väliaikaisesta kortistani, oikea kortti on visusti lompakossa

Enpä olisi vielä vuosi sitten uskonut hurahtavani lajiin tällä tavalla. Omaan hektiseen elämäntyyliini sekä raskaiden treenien vastapainoksi tämä erittäin hiljainen ja rentouttava liikuntamuoto on kyllä enemmän kuin toivottu. Kiitos ohjaajilleni, jotka kärsivällisesti jaksoivat ohjata myöskin niissä itselleni haastavimmissa tilanteissa, joissa lapsena tapahtunut lähes hukkumiseen johtanut episodi toi pelkotilat mieleeni. Koen olevani itselleni voittaja! 

Iloinen Open Water Diver. Kuva: Nico Pietarinen

Voin vain suositella Jyväskylän Sukelluskeskusta kursseineen jokaiselle sukelluksesta kiinnostuneelle. Itse koin tämän helpoimmaksi tavaksi  suorittaa kurssi yrittäjänä ja äitinä - eipähän tarvitse sitten reissussa käyttää toista viikkoa pänttäämiseen ja harjoituksiin vaan pääsee suoraan itse asiaan. Hintakin on varsin kilpailukykyinen ulkomaanhintoihin verrattuna, laadukkaat varusteet saat ostettua Sukelluskeskuksen toimipisteeltä suoraan omaksi ja mikä parasta, ohjaus ja teoriat ovat suomeksi sekä ohjaajat todella ammattitaitoisia.

Mikä on tarinan opetus? Älä anna pelkojesi ohjailla liikaa käyttäytymistäsi. Pelot on tehty voitettaviksi. Elämä elettäväksi. Ja tämä kaikki onnistuu, kun rohkaistut joskus kohtaamaan pelkosi.


Mikäli kiinnostuit sukelluksesta, tässäpä muutama linkki, joilla pääset alkuun kotimaassa/ ulkomailla:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti